Wellbeing Garden Appeal

The Wellbeing Garden will create a new green space for patients and staff.

We believe in the healing power of nature, that’s why we’re thrilled to introduce our latest appeal —the Wellbeing Garden.

The Wellbeing Garden will be a sanctuary nestled within the heart of the women and children’s services (WACS) building at Watford General. The garden has been designed to provide patients and staff a respite from the hustle and bustle of a busy hospital, providing a space for patients and staff to experience the restorative benefits of the outdoors.

We need your help to raise £40,000 to transform an unused courtyard in the centre of the women and children’s services building into an inviting and colourful green space, which will offer a peaceful and restorative environment for patients and staff. 

The benefits of outdoor space and fresh air to positive mental health are well documented and the design aims to make this an area that can be used as much of the year as possible. By creating this new green space and introducing a range of spring bulbs and flowers, such as verbena and salvias, we hope to attract pollinators and increase the biodiversity of this space.

For patients, many of whom may be in hospital for days rather than hours, the space will offer access to fresh air, daylight and sufficient space to remain mobile.  For staff, this area will offer a reprieve and a space to reflect and regroup, away from the constant demands of the ward.  Both staff and patients will benefit from the opportunity to sit in a quiet and revitalising green space, something which is not widely available in the built-up environs of an acute NHS hospital.  

Watch this short video to see the proposed space for the garden and interviews with staff involved in the project.

The proposed garden design for the wellbeing garden

The garden design (left) will incorporate:

  • Screening to accommodate separate patients and staff areas
  • Provision of four covered areas with various seating options
  • Solar powered lighting around the perimeter powered by a new solar panel to be installed on the women and children’s services building roof
  • Fencing to screen off air conditioning units and fire escape steps, with trellis to accommodate climbers to soften and brighten the space
  • Mirrored film on internal windows to ensure privacy on the wards
  • Painting the walls to reflect light
  • Installation of planters filled with peat free compost and a range of spring bulbs and flowers designed to attract pollinators
  • Key pad entry to the space to ensure security of the site for patients and staff at Watford General

If you would like to make a donation to the Wellbeing Garden appeal, please donate via the form below. Thank you.

Donate now (the form may take a moment to load)

Scroll to Top